Четвер, 21 вересня 2017

Про якості води. Абу Алі Хусейн (Авіцена)

                            

Ви, звичайно, чули ім'я цього великого вченого - енциклопедиста, лікаря, природознавця, філософа. Наукові праці Авіценни, написані 1000 років тому, настільки фундаментальні, що видаються до цих пір. Найбільшу славу йому принесла багатотомна праця «Канон лікарської науки». Ми пропонуємо Вашій увазі витяги з цієї праці, що стосуються якості води і її впливу на організм людини. У лапках надані цитати з «Канон лікарської науки». Вибрані розділи. 4.1. - М.-Ташкент: Видавництво МІКО «Комерційний вісник», Видавництво «Фан» АН РУз, 1994 * - 400с. Окремі цитати супроводжуються нашими коментарями.

Навіщо нам потрібна вода?

«Вода є одним з елементів і відрізняється серед сукупності елементів тим, що вона входить у все, що ми приймаємо (всередину) – не тому, що вода живить, а заради того, що вона проводить поживні речовини і покращує їх консистенції».

«…вода є речовина, що сприяє перебігу корисних речовин і їх розм’якшенню, і супроводжує їх, коли вони проходять до судин і спрямовуються до проходів. Без такого роду допомоги неможна обійтися у всьому процесі харчування».

Як бачимо, ще 1000 років тому Авіценна знав те, що сьогодні написано у будь-якому підручнику фізіології. Вода не є джерелом харчування. Вона лише забезпечує обмін речовин. Згідно до сучасних уявлень, ми не споживаємо з води «мінерали». Вони створюють додаткове навантаження на роботу систем виділення організму і забруднюють його.

 

Яка вода краща?

«…вода розрізняється не у відношенні водянистої речовини, а дивлячись по тому, що до неї примішано, і за переважаючими у ній якостями. Краща вода – це вода джерел, та не всіх джерел, а (тих, що течуть) по чистій землі, та у ґрунті якої не переважають ніякі сторонні властивості і якості, або по землі каменистій, котра краще (зберігається) від загнивання земною гниллю. Але земля, що складається з чистої глини, краща, ніж камениста. (Добра вода) не з усілякого чистого джерела, а такого, який разом з тим і тече, та і не з будь-якого джерела, що тече, а джерела, що тече і при цьому відкритого для сонця і вітрів, - адже це одна з якостей, завдяки яким проточна вода набуває перевагу. Що ж стосується стоячої води, то інколи вона, будучи відкритою, набуває поганих властивостей, котрі немає (будучи) у низині і (будучи) прихованою (від сонця). (Добра) також не усіляка текуча вода, відкрита від сонця, а лише така, у котрої глинисте русло.

Знай, що води з глинистим руслом кращі, ніж ті, що течуть по камінню. Адже глина очищує воду, віднімає в неї сторонні домішки і робить її прозорою, а каміння не роблять (всього) цього. Але глина у руслі повинна бути чистою, без (домішок) мулу, солі або будь-чого іншого, бо трапляється, що води багато і вона тече з силою, домішки, у наслідок своєї великої кількості, переходять до її єства. Течія води повинно бути направлено до сонця». «Вода, що спускається з висоти, має інші переваги і є кращою».

Зверніть увагу! У тексті «джерело» використане не у звичайному нашому розумінні. Для нас джерело – це місце, де вода витікає з-під землі. У трактуванні Авіценни під джерелом розуміється струмок, що тече по поверхні землі. А якщо вода виходить з-під поверхні землі, то добре «якщо вона дуже далеко пішла від свого початку» тобто у такої води більше шансів очиститися від домішок, що вона отримала у землі. Для прихильників мінеральних вод з глибини віків Авіценна каже наступне: «Що ж стосується соленої води, то вона спочатку виснажує, зсушує і викликає понос завдяки своїй очищаючій (дії), потім, нарешті, зв’язує (шлунок) унаслідок (закладеної) у її їстві дії, що висушує. Вона псує кров і спричиняє свербіж та сверблячку».

 

Що Авіценна говорить про підземні, артезіанські води?

«Що ж стосується води з колодязів і підземних каналів, то порівняно з джерельною водою вона погана, бо (складається з) спертих вод, впродовж довгого часу змішаних з частинками землі і не вільних від деякої гнилості. Вона отримується (з глибини) і приводиться до руху силою (зовнішньою), що її спонукає, а не силою, що закладена в ній самій, схильній спрямовуватися назовні; (вилучення з глибини) досягається штучно, за допомогою хитрощів, тим, що воді полегшують можливість просочитися. Найгіршою є вода, якій проклали прохід в свинцевих (трубах); вона позичає силу (свинцю) і часто викликає виразки у кишках.

Підґрунтова вода гірше колодязної, бо вода у колодязі швидко натікає унаслідок вичерпування і постійно знаходиться у русі, не залишаючись надовго замкненою. Що ж стосується підґрунтової води, то вона довго блукає у порах землі, що гниє, і рух її, коли вибивається назовні, є повільним,  виникає не від сили власного прагнення, а від великої маси води. До того ж підґрунтова вода знаходиться тільки в зіпсованій землі, що гниє».

 

Як покращити якість води?

«Сублімація і перегонка - один з (шляхів) виправлення поганої води, а якщо це неможливо, то кип'ятіння».

Як бачимо, згідно з міркуваннями Авіценни київську бюветну воду і іншу їй подібну необхідно перегнати в дистильовану, або закип’ятити для видалення мінеральних речовин і інших домішок. В Україні особи, зацікавлені в будуванні кюветів, разом з виробниками бутильованої артезіанської води поширили чутки, нібито після очистки від усіх домішок вода стає «мертвою».

Цікаво, як би вони поставилися до того, якби їм запропонували поставити крапельницю з розчином, приготованим на «живій» воді з бювету, будь-який «мінералці», що була куплена в магазині, або безпечній на думку наших гігієністів водопровідній воді. Звичайно, відмовилися б. Бо знають, що від подібного прийому своїй «живої» води навряд чи вціліють, навіть якщо цю процедуру проводитимуть в реанімації. Адже всі розчини для ін'єкції готуються тільки на спеціальній високочистій воді, отриманій за особливою технологією із застосуванням подвійної дистиляції або двоступеневого зворотного осмосу. Тільки ця вода по праву може називатися живою, тільки вона дозволяє повернути людей до життя. Так чому вони назвали її «мертвою»! Їм це вигідно. Що ж стосується Вашого здоров'я, то це виходить за межі інтересів їхньої кар'єри і не впливає на прибуток.

Саме з причини відсутності у воді забруднюючих організм домішок за кордоном до категорії питних вод вищої якості належать тільки знесолених води. При цьому у вимогах при виробництві бутильованої води вищої якості вказується на обов'язкове застосування зворотноосмотичного очищення, при якому з води практично повністю видаляються всі солі. Ця вода в першу чергу рекомендується для щоденного споживання дітям, літнім і ослабленим людям. До останніх відносяться особи, які регулярно приймають деякі види ліків, у т.ч. хворі імунодефіцитом, які перенесли операцію з пересадки серця і навіть курці (см. Вода. Контроль хімічної, бактеріальної та радіаційної безпеки за міжнародними стандартами. Енциклопедичний довідник. Москва. Вид-во «Протектор», 2000р.)

У той же час ми не рекомендуємо пити дистильовану воду, отриману перегонкою водопровідної води. У цьому випадку дистильована вода буде збагачена небезпечними для здоров'я легколетючими органічними сполуками.

 

Так що ж нам пити, якщо в нас немає струмочку, що спокійно тече по руслу з чистої глини?

«До гарної води відноситься і дощова вода, особливо та, що (випадає) влітку з грозових хмар. Вода ж, яка випадає з хмар, (пригнаних) бурхливими вітрами, - мутна від пару, з котрого народжуються (хмари), а також мутна і від хмари, з якої вона капає. Тому речовина такої води має домішки і вона не чиста. До того ж гнилість поспішає до дощової води, навіть якщо ця вода найкраща, як буває, бо (дощова) вода дуже рідка і на неї швидко діє руйнівний (початок) землі і повітря.

Гнилістність (дощової води) є причиною загнивання соків, і вона шкідлива для грудей і для голосу. Деякі люди говорять: «причина цього у тому, що (дощова) вода народжується з пари, яка підіймається від різної вологи». Але якби причина була такою, то дощову воду мабуть зневажали б, а не хвалили, однак це не так. (Причина цього) у великій тонкощі речовини (дощової води). Склад будь-якої тонкої речовини (легко) піддається впливу, і якщо поспішити закип’ятити дощову воду, то її здатність гнити стає невеликою».

«Коли сніг та льод чисті і не змішані ні з якою дурною силою, то все рівно чи розчиняти їх, (перетворивши), у воду, чи остуджувати ними воду ззовні, чи скинути у воду – вони (у всіх випадках) добрі і якості їх різновидів не відрізняються між собою різко і значно. Однак вода (льоду та снігу) щільніша за будь-яку іншу воду і шкідлива для тих, у кого болять нерви; якщо її закип’ятити, вона знову стане придатною (для таких хворих). Якщо ж лід сформувався з поганої води або сніг набув у місцях, де він випав, сторонню силу, то краще усього охолоджувати ними воду, огородивши її від змішання з ними…

Холодна вода в помірній кількості – найбільш підходяща вода для здорових, хоча вона інколи шкідлива для нервів і для тих людей, котрі страждають пухлинами внутрощів. (Така вода) – одна з (речовин), що збуджують апетит і зміцнюють шлунок».

 Нажаль, у наш час складно набрати чистої дощової води навіть з грозових хмар, знайти чистий лід чи сніг.

 

Як Авіценна рекомендує визначати якість доступної нам води?

«Знай, що зважування – один з вдалих способів дізнатися якість води: більш легка (вода) у більшості випадків краща. Вага інколи визначається за допомогою мірки, інколи дізнається (наступним чином): дві ганчірки або дві бавовни однієї ваги змочують водою різної якості, потім висушують насухо і зважують. Вода, (котрою була змочена) бавовна, що виявилася більш легкою, краще».

Отож, чим менше у воді міститься домішок, тим краще вода, Це багатовіковий досвід спостережень, узагальнений генієм людства ще 1000 років тому.
Сучасні наукові уявлення про якість води в повній мірі підтвердили погляди Авіценни, Навіть якби вода була джерелом «необхідних для життя мінералів» то, наприклад, для отримання з дніпровської води добової дози кальцію і магнію людині потрібно було б випити близько 30 літрів води. І це при тому, що не кожен може протягом дня випити рекомендовані деякими фізіологами 8 склянок води. Гірше того, макро-і мікроелементи, що містяться у воді в неорганічній формі, практично не засвоюються організмом. Це баласт, що викликає перевантаження видільних систем, захворювання печінки і нирок, серцевосудинної системи, шлунковокишкового тракту, шкіри та підшкірної клітковини, гінекологічні захворювання, зміни в імунній та ендокринній системах.

Функція макро- і мікроелементів в організмі - брати участь у складі коферментів в процесі метаболізму. Без відповідного «мінералу» (хоча правильніше було б говорити - неорганічний елемент) фермент не може виконувати свої функції. «Мінерали», необхідні для організму повинні знаходитися у формі, в якій вони можуть бути «поглинені» відповідними ферментами - у формі хелатної сполуки. Мінералізована вода, як джерело макро- і мікроелементів може бути корисна тільки в тому випадку, якщо хелатні сполуки утворюються всередині організму. Проте людський організм має вкрай обмежену здатність утворювати хелати з «мінералами». Тому джерелом макро- і мікроелементів є їжа тваринного і рослинного походження, що містить вже готові для засвоєння хелатні сполуки.

Перевага знесолених, в тому числі талих вод, полягає в тому, що вони вимивають з організму «мінерали» у іонній, «відкинутій» організмом формі, вони не дають їм відкластися в тканинах і стати причиною безлічі захворювань. Вона не може вимити «мінерали», що є частиною структури клітин. Знесолена вода очищає організм, сприяючи здоровому функціонуванню видільних систем.

Насправді важливі для організму мікроелементи «вимиваються» з органомінеральних структур мінералізованими водами шляхом іонного обміну мікроелементів на непотрібні «макрокомпоненти» мінеральних вод.

Вживання чистих знесолених вод - це шлях до довголіття. Не випадково в районах масового проживання довгожителів є одна спільна особливість - там п'ють маломінералізовану воду.

Багатьом вже знайома вода "ТOTEM AQUA". Вона має смак талої води, оскільки, як і тала вода вона практично позбавлена солей. "ТOTEM AQUA" - це вода, що пройшла скрізь мембрани, що подібні мембранам нашого організму. Вона очищена від усього, що зайве для організму людини.

Вона не залишає накипу і солевого наліту при випаренні. Напої і супи, виготовлені на воді "TOTEM AQUA", мають розкішні смакові якості. Вода "TOTEM AQUA" найбільш повно екстрагує і підносить організму поживні речовини у кращій для засвоєння формі.

Це легко перевірити. Достатньо придбати воду в нашому САЛОНІ ЧИСТОЇ ВОДИ Спеціалізованого торгово-технічного центру "ТОТЕМ" за адресою: вул.Писаржевського, 3 або замовити її з доставкою додому. Якщо це Вам не до вподоби, Ви маєте можливість придбати зворотньоосмотичну установку "ТОТЕМ", яка дозволить отримувати подібну воду безпосередньо у Вашій квартирі. Якість води, що отримаєте завжди можливо сконтролювати по показникам монітору електронного блоку управління.

Воду «ТОТЕМ AQUA» можна використовувати в гігієничних цілях. Идеально чиста вода чудово очищає шкіру, звільнює пори від забруднення.

ІНФОРМАЦІЯ ПІДГОТОВЛЕНА НАУКОВОЮ ГРУПОЮ ЦЕНТРА